Kleinschalig tekst- en verhalencentrum in Poortugaal

Wie was…Karel Schot?

5 augustus 2019

Wel eens gehoord van Vogelklas Karel Schot?
Ik nog nooit, tótdat ik teksten ging redigeren voor het magazine van Dieren4u. Dieren4u is een vrijwilligersorganisatie. Na meldingen van particulieren halen vrijwilligers met de dierenambulance gewonde, gevonden of verdwaalde (huis)dieren op, om ze vervolgens naar een veilige plek te brengen. Dit kan een dierenasiel zijn of een gespecialiseerde opvang, zoals bijvoorbeeld een vogelopvang. Vogelklas Karel Schot is zo’n opvang. Niet alleen voor vogels trouwens, ook aan gewonde vleermuizen en egels bieden ze onderdak en verzorging.

 

Toevallig
Het toeval wilde dat m
ijn kleindochter Femke als beste van haar klas uit de bus kwam met haar presenatie over een goed doel. En dat doel was…Vogelklas Karel Schot. Haar prijs was dat ze het opgehaalde geld persoonlijk mocht gaan overhandigen. De stichting bood haar als dank een rondleiding aan door de gebouwen, samen met haar docente Nederlands en twee zelf te kiezen anderen. Die twee werden haar moeder en ik.

 

Vreemde naam: Vogelklas Karel Schot
De opvang is genoemd naar een schoolmeester die rond 1950 in Rotterdam-Zuid les gaf aan lagere schoolkinderen. Behalve dat hij in zijn klas theorielessen gaf over biologie, vond hij het belangrijk dat zijn leerlingen ook daadwerkelijk met natuur in aanraking kwamen. Toen één van hen op een dag op school kwam met een gewonde duif, besloot hij samen met de kinderen de duif in de klas te gaan verzorgen. Dat vonden die kinderen natuurlijk wel wat! Toen de duif weer beter en vrijgelaten was, namen ze opnieuw hulpbehoevende dieren mee, steeds meer, tot de klas vol kwam te staan met zelf getimmerde hokken. Soms mochten de vogels de hokken uit en vlogen dan vrij rond; hoe leuk is dat?!

 

Al snel ging het nieuws in het rond, dat er een oplossing was voor in de buurt gevonden vogels.
“Breng maar naar de Vogelklas van Karel Schot”, werd dan gezegd.
En zo kwam de opvang aan zijn naam.

 

Nieuwe baan
Toen Karel in 1968 een nieuwe baan bij een middelbare school kreeg, bleef hij doorgaan met het verzorgen van vogels, samen met zijn leerlingen. Hij bracht de dieren nu onder in een leegstaand klaslokaal aan de Hillevliet. Dat ging prima, tót hij in mei 1980, totaal onverwacht, overleed op 53-jarige leeftijd.

 

Zwanenvijver met zieke of gewonde zwanen

Karels werk mocht niet verloren gaan
Een maand later richtte een groep vaste vrijwilligers, veelal oud-leerlingen, een stichting op om zijn werk te kunnen voortzetten: ‘Stichting Vogelklas Karel Schot’. De opvang verhuisde nu naar het Afrikaanderplein 36, waar nog steeds het bevlogen werk van de biologieleraar wordt voortgezet.

 

 

Rondleiding Vogelklas Karel Schot

Rondleidingen en presentaties
Het is ontzettend leuk om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Zou jij dat ook wel eens willen? Dat kan! Regelmatig worden er rondleidingen en presentaties verzorgd. Kijk eens op www.vogelklaskarelschot.nl. Daar vind je alle informatie hierover en bovendien veel leuke foto’s van de beginjaren in de klas.

Alle gekheid op een stokje

 

Tienduizend dieren per jaar vinden hier lieve mensen die voor ze klaar staan en voor ze zorgen tot ze weer terug, de natuur in kunnen.

Recensies

Pamela Stark

Pamela Stark

Pin It on Pinterest