Tekstbureau: laagdrempelig - persoonlijk - betrouwbaar

Biarritz

‘De 10 mooiste stranden van Frankrijk’ kopt een artikel op internet. Ik klik het bericht open en ben niet verbaasd dat helemaal bovenaan, op de eerste plaats, La grand plage in Biarritz prijkt.

La grand plage is spectaculair! Door de ligging aan de Atlantische kust, waar het vrijwel altijd waait, staan er enorme golven en kun je er fantastisch surfen. Ook al beoefen je die sport zelf niet, alleen al het kijken ernaar bezorgt je vele uurtjes plezier.

Biarritz surfers - Pamela Stark

Wij zaten op een camping in Bidart, een gezellig dorp op zo'n 2 km afstand. Met een minstens zo mooi, maar veel minder druk strand op 10 minuten loopafstand. Een busrit naar La grand plage, dat je toch écht gezien moet hebben, kost slechts 1 euro en je bent er in 20 minuten. Ook nu weer wandelden we er over de oergezellige boulevard naar de vuurtoren in de verte, ondertussen de vele surfers in zee bekijkend om te zien wie het lukt, en vooral voor hoe lang, om de golven te berijden. Gemakkelijk is het niet, maar jongeren uit deze streek doen het al van jongs af aan en halen de vervaarlijkste stunten uit.

Een nadeel is dat de zee op sommige dagen zo wild is, dat je er nauwelijks in kunt zwemmen, noch bij Bidart, noch bij Biarritz. De eerste golf slaat je omver en terwijl je nog aan het opkrabbelen bent, overspoelt de tweede je al met donderend geweld. Als je niet snel genoeg bent, smijt de derde je op het strand of erger, tegen de rotsen. Geoefende zwemmers gaan wel het water in, maar moeten tussen de vlaggen blijven, die de plaats markeren waar de strandwacht nog zicht op hen heeft. Leuk voor kinderen is dit niet. In ieder geval niet op deze dagen, dat het ondanks het zonnige en rustige weer erg hard waait op zee.

Biarritz strandwacht - Pamela Stark

Bidart ligt 6 km verwijderd van Bayonne, de officieuze hoofdstad van Frans Baskenland. Van horen zeggen weet ik dat deze stad de moeite van een bezoek meer dan waard is. Wij kozen echter voor een bezoek aan San Sebastiaan, net over de grens. Een half uur rijden en je zit midden in Spaans Baskenland, in een van de mooiste Spaanse steden aan een heerlijke baai. Met talloze paella-restaurantjes en terrassen waar de Sangria in grote kannen wordt aangedragen.

Lopend over de zandweg naar het strand in Bidart spreekt een diep gebruinde man me aan. In het Frans. Hij vermoedt dat ik Nederlandse ben en als ik zeg dat zijn vermoeden klopt, is hij opgetogen. Hij woont hier al meer dan dertig jaar samen met zijn Franse vriend Jacques en hunkert ernaar weer eens Nederlands te kunnen spreken. Ik ga in op zijn uitnodiging om samen een strandwandeling te maken.
“Is het hier geen paradijs?” vraagt hij opgetogen. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven.

Zeker een uur lopen we, al kletsend, tot we bij een soort pad van blauwgroene stenen komen, dat zó van het strand de zee in loopt. Het lijkt zonneklaar dat die daar ooit bewust zijn neergelegd, maar het gekke is dat niemand in Bidart de herkomst weet. Op dezelfde plek zijn in de deels weggeslagen, natuurlijke duinen stenen te zien die een op een muur lijken. Archeologen hebben de naaste omgeving afgezet om de onlangs ontdekte vondsten te onderzoeken. En dat geeft voor mij nèt dat mysterieuze tintje aan Bidart waar ik zoveel van houd.

Pamela Stark

Pamela Stark

Pin It on Pinterest