Tekstbureau: laagdrempelig - persoonlijk - betrouwbaar

Athene

"And here you see the buildings of our Parliament with it’s 300 liars and thiefs."
Onze Atheense taxichauffeur kletst en klaagt er lustig op los. Over hoe weinig hij verdient, hoeveel hij moet betalen aan zijn ziektekostenverzekering en de steeds maar stijgende belastingen. "En lusten we soms een snoepje?"

Ik trap in zijn 'vriendelijk gebabbel' en vertrouw hem. Als hij Anna en mij afzet in de buurt Pláka, rekent hij 68 euro voor zijn ritje. Anna vertrouwt hem niet, maar ga maar eens in discussie met een slecht Engels sprekende Athener, midden in de nacht. Wij betalen en hij lacht in zijn vuistje. Want de vaste prijs voor een rit van luchthaven naar centrum is 'slechts' 38 euro.

Athene - Acropolis bij nacht - Pamela Stark

Een gore vislucht walmt ons tegemoet als we uitstappen. Overal ligt troep op straat en werkelijk alle muren van de gebouwen om ons heen zijn vol gekladderd met iets wat de naam Graffiti niet verdient. Verbouwereerd lopen we een schaars verlichte, desolate straat in. Langs verlaten marktkramen rechts en uitstallingen van uiteenlopende spullen links. In het duister ontwaar ik een pannenset, een viool en stápels vodden. Een paar Pakistani zitten achterin, bij zwak lamplicht te fluisteren. Een flink uitgevallen bouvier met een schaal bloederig vleesafval voor zich beloert ons argwanend.

Vlak naast de dreigende bouvier staan we plotseling voor de schuifdeuren van ons hotel. En stappen we úit de spookachtige straat een prettig verzorgde lounge binnen. Een vriendelijke receptioniste wacht ons op en nodigt ons uit voor een drankje op het dakterras. En daar worden we volkomen overrompeld door een fenomenaal uitzicht op de Acropolis. Eeuwenoud, statig stil en mysterieus verlicht.

Athene - Pamela Stark

Indrukken in Athene wisselen elkaar razendsnel af. Naast gesloten afbraakpanden met treurig wapperende, aan flarden gescheurde lappen voor wat ooit ramen waren, florerende winkeltjes met levensmiddelen tot zelfs juwelen. Stemgeroezemoes, vrolijk gezang en handgeklap in naar Souvlaki geurende straatjes, met nissen waarin zwervers hun slaapkamer hebben ingericht met een plat gevouwen doos als bed en ritselende, oude aanplakbiljetten als wanddecoratie. Murw makend verkeerslawaai van piepende remmen, nerveus getoeter en gillende sirenes die door merg en been gaan. En daar middenin de elegante entree van de oase ‘De Nationale Tuin’ met prachtig paarse bloesembomen. In de verte lonken de magistrale zuilen van de tempel van Zeus.

Bovenal indrukwekkend zijn de resten uit lang vervlogen tijden die her en der over het centrum verspreid liggen. Athene heeft een verleden waar het je van gaat duizelen. Wie een beetje fantasie heeft en zich voor de lawaaiige omgeving kan afsluiten, 'ziet' tussen de olijfbomen op de helling van de Acropolis, hoe Socrates voorbijgangers aanklampt om hen in een filosofisch vraaggesprek klem te zetten. Of stuurs kijkende Romeinen die de trappen van de berg beklimmen. Een stukje verder sta je voor een lieflijk orthodox kerkje uit de elfde eeuw om je even daarna op je wandeling te verbazen over neoclassicistische pracht uit de negentiende eeuw.

Athene overrompelt en imponeert. En… Atheners zijn bijzonder vriendelijk. Behalve dan die 300 en 1ste 'liar and thief' van een taxichauffeur.

Pamela Stark

Pamela Stark

Pin It on Pinterest